Destinații turistice
Muzeul Național Secuiesc
Muzeul Național Secuiesc, primul muzeu din Secuime, este una dintre colecțiile publice și instituțiile culturale reprezentative pentru comunitatea maghiară din România. Muzeul este deschis vizitatorilor din 1875 și a fost proiectată de renumitul arhitect maghiar, Kós Károly.
Adresa: Strada Kós Károly, Nr. 10, județul Covasna
Telefon: +40 267 312 442
Mai multe informații: www.sznm.ro.
Expoziția de Vânătoare a Ținutului Secuiesc
Faceți cunoștință cu specificitatea tehnicilor de vânătoare din Ținutul Secuiesc, lumea sălbatică din curbura carpatică în cadrul unei expoziții autentice. Aceasta dispune de 300 de trofee, peste 100 de obiecte și echipamente de vânătoare, o lume virtuală a vânătorii și o atracție unică în lume: bârlogul ursului în mărime naturală.
Adresa
Casa Bene, Sfântu Gheorghe, Str. Gróf Mikó Imre, nr. 11.
Telefon: 0400720 000 707
Mai multe informații pe pagina www.vadon.ro.
Castelul Kálnoky
Construcția castelului Kálnoky a fost începută de către Kálnoky István în anul 1648. Fiul lui a efectuat câteva modificări la clădire, iar mai târziu a adăugat elementele decorative. Această lucrare a fost realizată de iobagi, fapt cunoscut la aceea vreme în Ardeal.
Construcția restaurată și-a deschis porțile în luna aprilie 2017 și așteaptă turiștii care doresc să vizualizeze aspectele și stilul de viața domnească transilvăneană. Dacă doresc, vizitatorii se pot delecta cu programele de radiodifuziune prin intermediul radioului din perioada interbelică, patefonului sau gramofonului.
Adresa
525104, Micloșoara, Str. Principală, Nr. 186.
Mai multe informații găsiți aici: Muzeul Vieții Transilvănene
Muzeul Haszmann Pál din Cernat
Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat este amenajat în conacul familiei Damokos, construit în stil neoclasicist. Pe cele două hectare din preajma conacului sunt amplasate exponate din patrimoniul construit al Secuimii: case și porți secuiești, moară de apă, precum și monumente funerare secuiești cioplite din lemn și piatră. Expoziția de unelte și mașini agricole în aer liber stârnește curiozitatea vizitatorilor, fiind unicat în Transilvania. Printre numeroasele colecții, le amintim pe cele mai prețioase: colecția de industria fontei și colecția instrumentelor de redare și transmisie a sunetului. Cea din urmă a luat naștere sub denumirea de Istoria radiofoniei din Treiscaune.
Dacă doresc, vizitatorii se pot delecta cu programele de radiodifuziune prin intermediul radioului din perioada interbelică, patefonului sau gramofonului.
Adresa
Cernat, Nr. 330, Județul Covasna.
Telefon: +4 0746 103 796, +4 0267 367 612
Târgu Secuiesc
Târgu Secuiesc este numit orașul breslelor, cizmarilor și al curților, este orașul cel mai estic al Bazinului Carpatic cu majoritate maghiară, este centrul Scaunului Kézdi.
Una din cele mai vizitate obiective turistice a orașului Muzeul Breslelor a fost inaugurat în primăvara anului 1972 în clădirea fostei primării. În sălile destinate meșteșugarilor tradiționali (olari, cizmari, pantofari, tăbăcari, cojocari, fierari, lăcătuși, turtari, pălărieri, croitori și tâmplari) pot fi văzute unelte, produse și instalații ale atelierelor acestor meșteșugari. Pe lângă exponatele realizate din truda meșteșugarilor, se păstrează în fiecare sală documente scrise, steaguri, lăzi, table ale diferitelor bresle și asociații meșteșugărești.
O notă distinctă a colecțiilor muzeale o constituie cele aproape două sute de păpuși, majoritatea îmbrăcate în port popular unguresc. Din punctul de vedere al răspândirii teritoriale sunt reprezentate aproape toate ținuturile din Ardeal, iar temporal acoperă aproximativ un secol, constituind o valoare etnografică inestimabilă.
Curțile orașului: Târgu-Secuiesc are un centru caracteristic, unic și pe plan național. Din piața de altădată răsar în toate direcțiile șiruri de case așezate una lângă alta.
Terenul îngust dintre case a fost folosit drept curte de familiile locatare, de aceea au primit numele acestora. Curțile erau cândva închise, azi majoritatea sunt deschise, devenind străzi. Balcoanele din fier forjat au fost realizate la sfârșitul secolului trecut, au ornat casele negustorilor, respectând stilul epocii.
Mai multe informații despre oraș găsiți aici.
Covasna
Printre stațiunile balneare Europene, Covasna se numără printre stațiuni cu caracter unic datorită bogăției sale în resurse naturale (apele minerale naturale, mofetele și aerul puternic ionizat) care sunt utilizate de câțiva decenii în prevenirea și tratarea bolilor sistemului cardiovascular. La Covasna vă așteaptă o mare varietate de izvoare de ape minerale naturale cu compoziție chimică și proprietăți fizice diferite, băi cu ape minerale încălzite și băi uscate cu gaz (mofete), utilizate mai ales în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, afecțiunile aparatului locomotor, tulburări metabolice și ale sistemului nervos. În centrul orașului se află Balta Dracului, o groapă adâncă cu noroi și cu emanații carbogazoase- sulfuroase, care a devenit simbolul orașului. Valea Zânelor și împrejurimile sunt obiective turistice de o rară frumusețe. Călătoria pe calea ferată îngustă care funcționează în timpul verii, poate oferi o experiență deosebită.
Mai multe informații despre oraș găsiți aici.
Centrul de echitație de la Benedekmező
Oaspeții centrului sunt așteptați cu lecții de călărie, excursii și plimbări cu trăsura, precum și sesiuni de echitație. Printre activitățile oferite de centrul de echitație, se pot bucura la alegere atât copiii, adulții, cât și începătorii și avansații. Prin varietatea activităților, centrul oferă în acest fel o experiența unei zile minunate pentru cupluri, familii și grupuri. Pentru oricare dintre activități este necesară înregistrarea prealabilă.
Adresa
Benedekmező, județul Covasna
Telefon: 0731329227
Băile Șugaș
Persoanele dornice să găsească surse de vindecare, sunt așteptate la Băile Șugaș cu izvoare minerale carbogazoase și mofete. Vizitatorii pot descoperi bogățiile locului, frumusețea pădurilor de fag din împrejurime cu ajutorul traseelor turistice marcate. Locul preferat de distracții al copiilor poate fi și parcul de aventuri în pădure, care conține 10 elemente cu diferite nivele de dificultate. Serviciile parcului deschis din luna mai pot fi încercate de copii începând cu vârsta de 6 ani, fiind ajutați și ghidați de profesioniști pregătiți.
Terenul de minigolf cu 18 găuri, construit în locul grădinii zoologice vechi.
Adresa
Băile Șugas, județul Covasna
Rezervare: +4 0731 085 476
Lacul Sfânta Ana
Lacul vulcanic Sfânta Ana s-a format în masivul Ciomatu și reprezintă una dintre bijuteriile naturii din România, o adevărată plăcere estetică pentru cei îndrăgostiți de natură. Peisajul unic este înconjurat de fagi, pini și se completează cu o altă minune a naturii: Tinovul Mohoș, aflat tot într-un crater vulcanic, denumit și “Lacul cu mușchi”. Acesta poate fi vizitat doar cu un ghid turistic, iar spațiul oferă și lacuri, picături de mare, care nu au fost acoperite de turbă. Priveliștea este de neegalat. Începând din anul 2018, având la baza considerente ce țin de protejarea naturii, înotul a fost interzis. Urșii sunt vizitatori fideli din zonă, iar cei curajoși se pot împrieteni cu aceștia, bineînțeles, cu ajutorul unui expert.
Observarea urșilor
Mai multe informații despre cum puteți face cunoștință cu urșii și animalele sălbatice se află pe www.observatorideursi.ro.
Brașov
Brașov, reședința județului cu același nume, este situat în estul centrului României, la poalele dealului Tâmpa, la o altitudine de 967 m. Principalele atracții turistice sunt orașul vechi fortificat, cartierul Schei, unde veți găsi un număr de case vechi și un impresionant patrimoniu de antichități și obiecte de cult vechi.
Mai multe informații despre oraș găsiți aici.
Poiana Brașov
Poiana Brașov este cea mai mare și mai renumită stațiune montană din România. Stațiunea este situată în mijlocul munților dar în același timp foarte aproape de orașul Brașov. Zona este bogată în obiective turistice faimoase, cum ar fi Castelul lui Dracula, cetatea Râșnov, centrul istoric Brașov.
Mai multe informații găsiți aici.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.
Mai multe informații despre cetate găsiți aici și aici.